ירושלים של פעם • צפו: אוסף תמונות נדיר שלא ראיתם מעולם
נדיר: חומות העיר העתיקה, בתי הכנסת, החיים ברובע היהודי, שחרור הכותל, ושכונות ירושלים • הצלם בועז בן ארי שמח להציג בפניכם אוסף נרחב של תמונות לא מוכרות מרחבי ירושלים - לפני מלחמת השחרור ומיד אחרי מלחמת ששת הימים
בן-ארי בועז
1
כ"ח אייר התשע"ה / 17.05.2015 12:55
לחוויית גלישה – לחצו על תמונה וגלגלו באמצעות העכבר או החיצים
כל הרואה את ירושלים בחורבנה זוכה ורואה בבניינה. במשך תקופה ארוכה אני מצלם כל תמונה של ירושלים שצדה את עיני. שומר לדור אחרון שכבר לא יראה אותן תלויות על קירות הבתים. מלאכת האיסוף אורכת זמן, אך אני שמח להציג בפניכם אוסף נרחב של תמונות לא מוכרות מרחבי ירושלים – מתקופות שונות, לפני שחרורה ואחרי.
בתמונה: רחבת הכותל מיד לאחר הריסת שכונת המוגרבים. השטח עודנו כולו עפר.
פנים אחד מבתי הכנסת ברובע היהודי. התמונות צולמו כמה שנים לפני נפילת הרובע בידי הירדנים במלחמת השיחרור.
הרס ושממון, לאחר ששרפו והציתו את בתי היהודים, השאירו הערבים את המקומות ריקים. אפילו לא נכנסו להתגורר בהם.
הבטראק, השוק הערבי: כך זה היה נראה, כשהמשטרה עומדת במקומה, אך ברוב הפעמים לא סייעה ליהודים שנפגעו ממוסלמי שתקף או היכה.
'טיפת חלב' מוכרת לנו היום כמקום בו מטפלים בתינוקות. פעם זו היתה עמדת מכירת החלב הניידת של הרובע היהודי.
התמונה שצולמה מאחד הגגות ברובע, מראה את בית כנסת 'החורבה' הרוס, לאחר מלחמת השחרור. רק אחת מהקשתות נותרה עומדת על תילה.
בתמונה זו של העיר העתיקה ניתן לראות את שני בתי הכנסת הגדולים ברובע היהודי, לפני חורבנו: 'החורבה' ו'תפארת ישראל'.
שלושה שבועות לאחר שחרור הכותל המערבי, רק החלו בריצוף הרחבה הענקית. זאת, לאחר שלא הייתה אפשרות לאספקה מיידית של אבנים בכמות הנדרשת לרצף.
בתקופת שלטון הירדנים, כל מי שחפץ היה לראות את הכותל או קצה ממנו, הגיע אל שער ציון – משם ניסו לדמיין איך נראה הכותל כולו. בתמונה: נהירה באחד מימי החול אל עבר שער ציון, המקום שהיה הכי קרוב לכותל בזמן הכיבוש הירדני.
מנוחת הלוחמים: בקטע זה נראית הרצפה ברחבה. יש לזכור כי שלושת המטרים הצמודים לכותל היו מרוצפים, כיון ששמשו כרחוב ומעבר למוסלמים בשכונת המוגרבים.
רחבת הכותל, ימים ספורים לאחר השחרור. הרחבה עדיין אינה מרוצפת, ועזרת הנשים מגודרת במחסומי משטרה ניידים.
בניין 'עץ חיים' שנהרס במלחמה על ידי הערבים לא שוקם מעולם למלוא תפארתו. ניתן עד היום לעבור שם בדרך לכותל ולראות שנותר כמעט באותו מצב.
בתמונה זו נראים מבקרים בתוך בית כנסת החורבה, לאחר כיבוש הרובע מחדש במלחמת ששת הימים. גלי האבנים והעפר הגיעו לגובה שלושה מטרים בתוך חלל בית הכנסת.
התמונה צולמה ביום שני של חג שבועות, חג לבני חו"ל. ברחבת הכותל עדיין ניכרים סימני עקירה וחוסר ריצוף בגלל דקלים שהיו במקום ונעקרו עם הריסת שכונות המוגרבים.
תמונה עתיקה מאוד. ניתן לראות את כל שכונת המוגרבים היכן שכיום רחבת הכותל. היהודים צופים אליה ואל הכותל.
עם שחרור הכותל הובאו למקום כלים הנדסיים כבדים להרוס את שכונת המוגרבים, טדי קלק, אז ראש העיר, נמלט והתחבא שישה ימים, כדי שלא יורו לו להפסיק את העבודות. בעלי המלאכה אמרו לכל גורם ממשלתי או מדיני: היחיד שמחליט זה טדי קולק. כך נמחקה השכונה והתפנתה הרחבה הענקית לתפילה.